maandag 23 juli 2012

Behendigheid met een teckel?

Inmiddels hebben Jelle en ik ook de cursus 'Gehoorzame Huishond 2' afgerond. Om hem en mij een hoop frustratie te besparen besloten we niet deel te nemen aan het examen.
Tijdens het examen is het namelijk de bedoeling dat de hond naar de riem loopt en daar gaat liggen en drie minuten op commando blijft liggen. En da's moeilijk voor mijn mannetje. Zodra er namelijk maar een vogel, vlieg of ander klein zich-in-de-lucht-voortbewegend insect langskomt is meneer afgeleid en er van overtuigd dat hij het absoluut moet vangen.
Helaas bestaat er geen gehoorzame hond 3 en zouden we vanaf dat moment op onszelf aangewezen zijn.

Ware het niet dat de hondenschool een behendigheidsklasje heeft voor kleine hondjes en er ook nog eens een beginnerscursus startte.
Zo kon het gebeuren dat we vier weken terug ons opnieuw meldde op de hondenschool.
Jelle was meteen enthousiast. Trots liep hij nu ineens over het veldje waar hij voorheen alleen maar naar mocht kijken.
De A-schutting was het eerste onderdeel. Een schutting die zo hoog is als ik zelf ben en daar moet mijn kleine ventje dan overheen?
Jawel hoor, zonder ook maar enigszins te twijfelen rende meneer omhoog om er aan de andere kant behoedzaam af te komen.

Inmiddels is de A-schutting een eitje, de kattenloop niet hij alsof hij nooit anders heeft gedaan. Tunnels? Ha, hij heet toch zeker niet voor niets kannichen teckel? Het lopen door tunnels zit in zijn genen!
Hoogtesprongen, de band, tafel en inmiddels ook de paaltjes neemt hij allemaal zonder moeite.
En wat merk ik een enthousiasme!
Meneer is helemaal in zijn nopjes als hij over het veld loopt of een toestel mag nemen.
Soms kan hij niet wachten tot ik klaar ben en begint gewoon al aan de oefening.
Helaas wil de volgorde van het parcours nog wel eens wijzigen.....
Vorige week was het parcours drie hoogte sprongen, een breedte sprong en nog een hoogte sprong. Het idee was dat het baasje achter de eerste hoogte sprong ging staan. Op de eerste plaats om al een kleine voorsprong op de hond te hebben en op de tweede plaats om de route richting de A-schutting te blokkeren.
Jelle werd voor de eerste hoogte sprong gezet, ik klikte zijn riem af, draaide me om om richting de hoogesprong te lopen...toen ik in mijn ooghoeken een soort vliegende teckel langs zag komen.
Over de hoogte sprong, de A-schutting en nog een hoogte sprong. Als een kanonskogeltje vloog hij over de toesellen. Om vervolgens met een ietwat verbauwereerde kop om de A-schutting te kijken: 'Inge, waar blijf je nou...ik weet toch niet welke toestellen ik moet nemen?'
Mijn clown had de lachers weer op zijn hand! Hij kwam meteen maar even terug om een beloning in ontvangst te nemen :-)

Behendigheid met een teckel?
Op internet las ik overal dat een teckel absoluut niet geschikt is voor behendigheid vanwege zijn korte pootjes en lage rug, dit heeft vooral te maken met de sprongen.
Jelle springt tijdens de behendigheid niet hoger dan 20 cm. Dat is niet veel hoger dan de drempel van de blokhut om nog maar te zwijgen over de omgevallen bomen in het bos! Blijkbaar is ook de bouw en de conditie van de hond van belang. Hoewel ik merk dat hij moe wordt van de cursus (geestelijke uitdaging) heb ik niet het idee dat hij spierpijn heeft.
Ik hou Jelle goed in de gaten, mocht hij problemen krijgen dan consulteren we direct de dierenarts.

1 opmerking:

 1. Hoi Jelle,

  Behendigheid met teckels kan heel goed hoor.
  Timmy heeft alle cursussen doorlopen en vond het geweldig.
  Dus Teckels kunnen echt wel goed aan behendigheid meedoen.
  Groetjes van Timmy en Jeanet misschien bekend van de teckelclub. Timmy is een vriendje van Jelle!

  BeantwoordenVerwijderen